Bredaas talent: Daisy Kleinendorst

  • Student
Vierdejaars student Daisy Kleinendorst weet één ding zeker: na het afstuderen op St. Joost School of Art & Design gaat ze zich vol richten op haar eigen bedrijf. “Mijn droom is om een kinderboek te schrijven en te illustreren.”

Hoe ben je bij St. Joost in Breda terechtgekomen? 
“Ik wist op de middelbare school altijd al dat ik iets creatiefs wilde doen. Ik ben bij verschillende kunstopleidingen gaan kijken, maar bij St. Joost voelde ik me meteen welkom. Het is zo’n mooie locatie tussen de bomen op een rustige plek. Ik koos eerst voor de richting Beeldende Kunst, maar na een half jaar kwam ik er toch achter dat Illustrated & Animated Storytelling meer bij mij past.”

Woon je ook in Breda? 
“Ja, zo’n 5 jaar nu. Eerst heb ik een half jaar een appartement van iemand ondergehuurd. Nu woon ik in Heusdenhout, vlakbij school. Een maand nadat ik me had ingeschreven, had ik al een kamer. Dat ging vrij snel dus! Het liefst zou ik in Breda willen blijven wonen na mijn studie. Ik kom uit Oud-Beijerland, een klein dorp in Zuid-Holland, maar ik ben wel verliefd geworden op Breda. Ik vind het een hele fijne stad om te wonen. Het is niet te groot en te druk; het is juist lekker rustig en groen. Maar je hebt wel alles om je heen wat bij een stad hoort. En ik woon dicht bij het bos; heel fijn om te wandelen en te fietsen.”

Hoe kwam je erbij om je eigen bedrijf op te richten? 
“Ik wilde altijd al iets voor mezelf beginnen, het spookte ook al door mijn hoofd om een cursus ondernemen te volgen. Toen we in het vierde jaar stage moesten lopen, heb ik een bedrijf opgezet en stagegelopen bij mijn eigen bedrijf. Vier maanden heb ik samen met vijf andere meiden op een kantoortje gezeten. Bij grote opdrachten werkten we samen, zo hebben we een set kerstkaarten ontworpen en verkocht (onder meer op STEK) en hebben we een toeristische plattegrond van waterverf gemaakt voor stadsdeel Duindorp in Den Haag.”

Waarom is het ondernemen je zo goed bevallen? 
“Ik vind het fijn om zelf te bepalen wat je precies doet en wanneer. En je kunt heel veel verschillende dingen doen. Ik haak en brei ook nog heel graag, daar wil ik ook meer mee doen. Bijvoorbeeld sleutelhangers maken en verkopen.”

Bij St. Joost voelde ik me meteen welkom

Hoe zou je je stijl omschrijven? 
“Ik heb een vrij realistische en verhalende tekenstijl. Ik gebruik vooral veel analoge technieken, zoals potlood, waterverf en acrylverf. Daarna bewerk ik het digitaal bij. Voor mijn animaties (2D frame-by-frame) maak ik vaak een achtergrond met waterverf.

Voor mijn afstuderen ga ik een kinderboek schrijven én illustreren. Dat is echt een droom van mij geworden sinds ik hier studeer. Het boek wordt voor broertjes en zusjes van kinderen met autisme. Ik heb zelf een zusje met autisme en er zijn weinig kinderboeken die daarover gaan. Het moet een leuk boek zijn, maar ook informatief.”

5 x tips van Daisy: Bredase hotspots

Nog meer Bredase talenten