Monique brengt groen in huis

  Je droom volgen en een eigen plantenwinkel beginnen. Je moet het maar durven. Plantenfreak Monique (30) opende haar winkel The Green Submarine in de Sint Annastraat in Breda. Van kleine stekjes tot grote unieke eyecatchers van planten: je vindt ze in de gezellige, groene urban jungle van Monique. “Mijn winkel is het verlengde van mijn huiskamer.”

  Groene vingers

  “Ik kom uit Boskoop, een kwekersdorp. Mijn vader was toen hovenier en op mijn twaalfde stond ik al stekjes te knippen. Ik heb de opleiding toerisme op de NHTV gevolgd, maar ik zag mezelf niet bij een reisbureau werken. Daarna ben ik de marketingkant opgegaan en heb ik voor verschillende bedrijven gewerkt. Ik had niet per se de ambitie om te ondernemen, maar ik wist wel: ik wil iets doen met mijn creativiteit en mijn groene vingers.”

  Toen stuitte Monique op het pand in de Sint Annastraat, waar ze in juli 2021 de deuren van The Green Submarine – geïnspireerd op het bekende nummer van The Beatles – voor het eerst opende.

  ‘Meisje van de plantenwinkel’

  “Ik was eigenlijk helemaal niet op zoek naar een plek voor iets voor mezelf, maar toen wandelde ik door de Sint Annastraat en ik zag dat dit pand te huur stond. Het leek me altijd al leuk om iets te beginnen met een huiselijke sfeer, maar wat dat ‘iets’ moest zijn dat wist ik nog niet. Toen ontstond het idee voor een plantenwinkel. Huiselijk, laagdrempelig; echt een verlengde van mijn eigen woonkamer. Eigenlijk wilde ik eerst anoniem blijven en mijn groene tips en advies online geven. Maar van het één kwam het ander. Nu kan ik advies geven in mijn eigen winkel The Green Submarine en ben ik echt ‘het meisje van de plantenwinkel’.”

  En toen kwam er weer een lockdown. “Mensen konden planten afhalen, en ze konden natuurlijk nog steeds met vragen voor advies terecht. Maar alle verkoop deed ik via Instagram en mijn website.” En nog steeds zijn dat belangrijke kanalen voor Monique. Ze koopt planten op verzoek in, en die aanvragen krijgt ze voornamelijk binnen via Instagram.

  “Ik kon niet meer ontkennen dat het hebben van planten een serieuze hobby werd.”

  Uit de hand gelopen hobby

  We hoeven je vast niet te vertellen dat Monique groene vingers heeft én een plantenfreak is. “Toen ik op mezelf ging wonen, maakte ik mijn huis gezellig met planten. Op een gegeven moment had ik er zóveel, dat een ‘plantenstop’ geen overbodige luxe was. Toen begon ik met stekken en was het hek van de dam. Ik kon niet meer ontkennen dat het hebben van planten een serieuze hobby werd.”

  Monique heeft allerlei bijzondere planten in haar winkel staan én geeft ook nog eens advies over hoe je planten moet verzorgen en waar je ze het best kunt zetten bijvoorbeeld. “Maar ik weet lang niet alles hoor”, lacht Monique. “Ik leer iedere dag over planten, en dat maakt het zo leuk.” Naast haar fysieke plantenwinkel richt Monique ook woonhuizen en kantoren in met planten en doet ze haar eigen marketing. “Dat maakt mijn werk lekker afwisselend.”

  Duurzaam ondernemen

  “Als je investeert in planten én je onderhoudt ze goed met het juiste advies, dan gaan planten jaren mee. Het is zo zonde als planten op de verkeerde plek staan en ze krijgen bijvoorbeeld te weinig licht. Dan kun je ze na drie maanden weggooien. Totaal niet duurzaam”, legt Monique uit. Ook kun je bij The Green Submarine terecht voor tweedehands potten, gieters en glazen plantenspuiten in plaats van plastic. Bovendien gebruikt Monique biologische potgrond, en ecologische bestrijdingsmiddelen. “Waar ik duurzaam kan zijn, probeer ik duurzaam te ondernemen.”

  Verbinding zoeken

  “Ik vind het heel leuk om samen met andere ondernemers uit Breda de verbinding op te zoeken. Zo heb ik samen met Emma van Studio Emma Sofia keramieken bakjes ontworpen die je aan je verwarming kunt hangen. En met mijn buurvrouw uit de Sint Annastraat Sarah van SAARBARBAARS hebben we verpotmatten ontwikkeld. En verder zijn alle ondernemers uit de straat echt heel leuk. We drinken vaak koffie in de zon met elkaar voordat de winkels opengaan en ook op vrijdagmiddag weten we elkaar goed te vinden voor een drankje. Zo heb je toch nog collega’s, ondanks dat je in je eentje een winkel runt. Ik zou mijn winkel nergens liever willen hebben dan hier. Dit straatje is zo gemoedelijk, net alsof je in een dorp bent.”